Unul din cele mai importante module AfiMilk este analizatorul de lapte AfiLab. AfiLab adăugă o nouă dimensiune produselor lactate. Datele obţinute sunt utilizate pentru a optimiza hrănirea vacilor şi pentru a depista din timp eventuale tulburări de nutriţie. De aceea AfiLab generează alerte în cazul în care se observă tulburări de nutriţie. Cu analizatorul de lapte AfiLab se poate îmbunătăţii per ansamblu calitatea laptelui.

Prin furnizarea acestor informaţii vitale, AfiLab îmbunătăţeşte capacităţile fermei. În acelaşi timp oferă managerilor de lactate un avantaj în ceea ce priveşte economia şi calitatea produsului final.

Avantajele utilizării unui analizator de lapte AfiLab:

  • Îmbunătăţeşte sănătatea animalelor prin detectarea în timp util a modificării de compoziţie din lapte. Astfel se permite identificarea timpurie a problemelor de sănătate, inclusiv: acidoza mastita, cetoza şi ruminal.
  • Îmbunătăţeşte nutriţia prin furnizarea datelor legate de lipsa unor elemente din lapte. în acest fel se pot identifica eventuale probleme de nutriţie ale vacii.
  • Îmbunătăţeşte calitatea prin furnizarea unor alerte în momentul în care se identifica prezenta sângelui în lapte. Analizatorul de lapte AfiLab opreşte mulgerea în momentul în care sunt observate elemente străine pentru nu a contamina restul laptelui.

AfiLab este un analizor de lapte care examinează componentele laptelui. Face parte din familia de module AfiMilk, adăugat în sistem informaţii vitale şi în timp real despre compoziţia laptelui.

Analizatorul de lapte AfiLab se instalează pe linie intre debitmetrul de lapte şi instalaţia pentru colectarea laptelui. Astfel se măsoară compoziţia laptelui care vine direct de la vaca, înainte de a ajunge în tancul de colectare. Datele fiind utilizate apoi pentru a furniza alerte şi pentru a detecta animalele care necesită atenţie.
AfiLab măsoară concentraţia de lactoză, grăsimea şi proteinele din lapte, dar în acelaşi timp poate detecta şi prezenţa sângelui peste un prag stabilit. Analizatorul mai măsoară proprietăţile de coagulare a laptelui.

Modulul Afilab măsoară proprietăţile laptelui care curge prin el printr-un proces optic. În acest fel procesul de măsurare nu necesită substanţe reactive, ceea ce va reduce costurile. Măsurarea se face doar pe o parte a tubului de muls de la fiecare staţie. În acest fel nu se influenţează în nici un mod procesul de muls.